Unieke gedachte achter Divine chocolade
Tony Chocolonely kent iedereen natuurlijk. Divine chocolade is nog niet zo bekend bij de meeste mensen. Terwijl de gedachte achter deze chocolade heel bijzonder is en veel goeds doet voor de cacaoboeren. Divine chocolade is opgericht door een coöperatie van cacaoboeren en partners genaamd: Kuapa Kokoo. Ze verkopen fair trade chocolade gemaakt van cacao uit Ghana. Het unieke is dat de cacaoboeren 45% eigenaar zijn van Divine en daarmee meedelen in de winst. Dit is uniek in de wereld!

De winst van Divine wordt geïnvesteerd in onderwijs van de boeren en in de coöperatie zelf. Ook helpt Kuapa Kokoo de boeren door eerlijke weegmethoden te gebruiken die ook door ongeletterde boeren worden begrepen. In ieder dorp wordt een lokale vertegenwoordiger gekozen, die de weegmethoden controleert en verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de cacaobonen, maar ook de betaling. De boeren hebben daardoor zelf de controle en zijn niet meer afhankelijk van inkopers.

Kuapa Kokoo investeert in projecten die de leefomstandigheden verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen en verbeteren van drinkwaterbronnen, maar ook het opzetten en verbeteren van de gezondheidszorg. Ze bouwen klinieken en zorgen voor de aanleg van sanitaire voorzieningen.

In veel dorpen zijn scholen gebouwd. De boeren krijgen onderwijs in de verwerking van cacao en betere landbouwmethoden. Sommige boeren krijgen zelfs management trainingen.

Kuapa Kokoo organiseert seminars en workshops voor vrouwen over verschillende onderwerpen, waaronder voeding, HIV/AIDS en kredietfaciliteiten. De vrouwen van de cacaoboeren worden gestimuleerd om naast de cacao ook andere inkomsten te zoeken. Bijvoorbeeld het verbouwen van gewassen zoals oker en cassave, of het maken van zeep of palmolie. Zo worden ze minder afhankelijk van hun echtgenoten en kunnen hun families voorzien van inkomsten in de periode tussen twee cacao-oogsten.

Koop dus je Divine chocolade in de Wereldwinkel Voorschoten. Er zijn verschillende smaken (waarvan de 70% Dark Chocolate populair is bij de kenners) te verkrijgen.
Met dank aan Ria Hueber