Wat staat in de media geschreven? Dat leest u via onderstaande links.
https://www.voorschotensekrant.nl/nieuws/algemeen/28042/wereldwinkel-viert-feest-met-een-lach-en-een-traan
https://www.facebook.com/share/p/CHjPWKgMLY4tdBXg/
https://sleutelstad.nl/2024/10/14/voorzitterswissel-bij-jarige-wereldwinkel-voorschoten
Met dank aan Nelleke de Vries en andere fotografen
30 jaar vieren....én... een "wissel van de wacht" bij het voorzitterschap
Felicitaties....én....afscheid van Anita van Hoeve en welkom voor Lianne de Zeeuw
namens de gemeente Voorschoten : wethouder Hubert Schokker
namens de Fairtrade gemeente Voorschoten : Fer von der Assen
namens het bestuur van de Wereldwinkel Voorschoten : Mienke Schut
Wat was er nog meer te doen op deze dag?
Bekendmaking winnaar Hoeveel koffiebonen zitten er in de wekpot? 2488 !
Jannie Rietkerk zat er het dichts bij.
Toevallig....Jannie is jarenlang vrijwilliger bij de wereldwinkel geweest.
Gefeliciteerd Jannie en geniet van het Eerlijk Foodpakket !
Live muziek door de jongerenband Sleepway
Ruimte voor locale goede doelen
Stichting Poco-a-Poco
zet zich in om kansarme kinder in Cusco ( Peru) een betere toekomst te geven door hen financieel te steunen bij het volgen van een opleiding. Met als doel ze een goede startpositie te geven op de arbeidsmarkt.
Voor meer info kijk op Facebook en Instagram.
MuniMuni
is een webshop opgericht door de Voorschotense Christel Hendriks in 2016. De Fair Trade producten die zij verkoopt worden gemaakt door diverse vrouwenorganisaties in Nepal. De vrouwen krijgen een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden, zodat ze zelfvoorzienend kunnen leven.
Voor meer info kijk bij munimuni.store .
Actiegroep Moldavië
bestaat uit Julia Reijers, haar moeder Marianneen Betty Ruijgt. Zij zetten zich in om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de erbarmelijke omstandigheden van Oekraïense vluchtelingen in het straatarme Moldavië. Naast een reizende tentoostelling verzamelen zij goederen die naar Moldavië worden vervoerd.
Voor info kijk bijhartvoordeoogst.nl .
Witte Olifant
"Koek en sopie": gratis koffie of thee met iets lekkers , gebakken door onze eigen keukenprin(ses)sen
Kaarten maken en een grabbelton voor de kinderen
Kortom...... een onvergetelijke dag !!
Je zou haast vergeten dat we eigenlijk al het hele jaar 2024 aan het vieren en afscheid nemen zijn.
Op maandagmiddag 3 juni vierden de medewerkers samen het 30-jarig bestaan van de winkel (bij De Tuin van de Smid in Leiden) en werd in kleine kring afscheid genomen van Margreeth Maan en Anita en Jan van Hoeve, die allemaal de 30 jaar hebben vol gemaakt. Het afscheidskado voor Margreeth was een mooi collier, Anita en Jan kregen 28 boerderijdieren die via Stichting Red en Kind gedoneerd worden aan gezinnen in Afrika.
We begonnen met koffie met gebak daarna was er een zing workshop gegeven door Lisette van de Berg. Afsluitend lekker bijkletsen en borrelen met hartige hapjes.
De toekomst
Ook dit jaar nemen we afscheid van medewerkers. Mensen van "het eerste uur" geven zo lanzamerhand het stokje door aan een nieuwe generatie vrijwilligers.
In september hebben we afscheid genomen van Clazien Breedeveld. Clazien hoorde naast haar winkelwerk, jarenlang bij de "harde kern"van de inkoop.
Clazien, meer dan dank voor je mooie ideeën en inzet !!
Vanaf januari 2025 is het bestuur weer compleet !
Lianne wordt de nieuwe voorzitter en Cynthia de nieuwe penningmeester.
Dames van harte welkom!!!
Afscheid nemen gaat gepaard met weemoed maar ook met dankbaarheid.....
Dankbaarheid voor het fundament van 30 jaar inzet van al die vrijwillgers!
Zo kunnen de vrijwilligers-van-de-toekomst verder met onverminderde inzet voor de Wereldwinkel in ons dorp !
Terug in de tijd
Wereldwinkelen 2014-2024
In deze periode vinden veel concrete activiteiten plaats wat betreft
“Mee met de tijd” of “Hoe omgaan met de veranderingen van die tijd?” .
In 2015/2016 vindt de installatie van het kassasysteem “Wereldkassa” plaats,waardoor oa. electronisch betaald kan worden.
Op 6 januari 2016 kan de eerste klant pinnen.
De inkopers kunnen de gekochte artikelen nu invoeren en zijn de lange productlijsten verledentijd.
Netwerken en contacten binnen én buiten Voorschoten worden onderhouden en verder uitgebreid.
Wat oa. resulteert in aansluiting bij Wereldwinkel Nederland (WWN) met als doel alert te blijven op de visie van eerlijke handel en daar naar te blijven handelen.
De winkel wordt een stageplek voor VO-studenten : "Wie de jeugd heeft , heeft de toekomst.
Naast de tijdelijke acties rond wereldthema's zijn de jaarlijks, terugkerende activiteiten van “De Witte Olifant” in oktober en de Kerstverkoop "onder de Toren" (van de Dorpskerk) of in de hal van het Kruispunt, in de laatste week van november écht een deel van het Voorschotense winkeljaar geworden!
2019 staat voor “25 jaar Wereldwinkel in Voorschoten”. Zoals alle jubilea wordt ook deze feestelijk in het dorp gevierd met de nodige media-aandacht en activiteiten voor jong en oud. Handgemaakte instrumenten van uit de hele wereld staan centraal: om te bekijken, over hun makers te horen, uit te proberen en te kopen.
In oktober van dit jaar krijgt onze voorzitter , Anita van Hoeve een onderscheiding : zij wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Niet alleen voor haar bevlogen inzet voor de Wereldwinkel ...…een 100000000000-poot is ze!
Tijdens de coronaperiode is de wereldwinkel dicht. Zo onwerkelijk deze tijd…..
Wél kunnen klanten via internet producten bestellen , die dan aan huis worden gebracht door de medewerkers.
Bij het weer opengaan van de winkel in mei 2020 weten onze klanten ons gelukkig weer te vinden.We hebben een mooie omzet en willen als vanouds inkopen bij onze leveranciers. Helaas is voor velen van hen de corona-tijd desastreus geweest. Vele mooie producenten zijn uit beeld.…..
Via bijvoorbeeld Fair Plaza, een groot inkoopcentrum in Culemborg voor fair tradeproducten, worden de contacten en inkoop deels herstelt. Langzaam komt de toevoer weer opgang. Landen in Azië lopen voorop , omdat de fair tradeproducenten makkelijker "mee kunnen liften" met de grote vervoerbedrijven. Dat betekent dat het financieel haalbaar is.
Voor , zeker landen in Afrika, verloopt dat helaas veel moeizamer...
In 2020 wordt Voorschoten een Fair Trade gemeente.
De Wereldwinkel is blij met deze toekenning!
Hoe meer de gedachte van eerlijke handel in beeld is , hoe groter het draagvlak ....om je als mens bewust te zijn van eerlijke handel in eerlijke producten en de mensen daarachter. En ......er naar te handelen!!
In 2023 heeft de winkel een vernieuwde website.
Niet alleen wát er te koop is in de winkel.....ook de verhalen "achter de producten", die op de site te lezen zijn, krijgen steeds meer een plek naast de informatie in de Voorschotense kranten.
Je zou haast vergeten dat deze mooie winkel volledig wordt bestierd door vrijwilligers….
En als er iemand vertrekt, na vaak heel veel jaren haar/zijn steentje bijgedragen te hebben , staan er altijd weer nieuwe mensen klaar !
Iedereen , die Fair Trade een “must” vindt voor een menselijk bestaan en daar aan wil bijdragen , is welkom!
Met elkaar zoeken we hoe capaciteiten kunnen worden ingezet ín de winkel óf op de onmisbare achtergrond.
Vanaf de oprichting tot heden zijn we een groep mensen die oog hebben voor elkaar en die samen hebben bijgedragen aan de winkel zoals die nu is.
Daar zijn we best trots op!
Maar.....Hoe begon het ook al weer 30 jaar geleden?
Al in de jaren 70 had een groep enthousiaste mensen in Voorschoten een wereldwinkel opgezet.
Eerst op de plaats waar nu het restaurant Graaf Floris gevestigd is, later in een keet op het parkeerterrein achter de AH. Toen ook die afgebroken moest worden, werd het een kast in de Fortgensschool voor opslag en verkoop vanuit huis.
Wereldwinkel in het halletje Dorpskerk
Eind jaren 80 was er in de kerken een beweging: Het conciliaire proces. Met het motto: Vrede Gerechtigheid en Heelheid van de Schepping. Dit proces werd wereldwijd gesteund en ook in Voorschoten werd door alle kerken meegewerkt met veel enthousiasme. Na afloop bleef de vraag over: Wat kunnen we hiervan vasthouden?
Een levende wereldwinkel werd door velen gezien als een mogelijkheid om in ieder geval Gerechtigheid een gezicht te geven. Zo werd besloten tot het opnieuw leven inblazen van de wereldwinkel. Maar waar vind je in Voorschoten een betaalbare locatie? Om toch te kunnen starten werd door de Diaconie van de Dorpskerk voorgesteld om een niet gebruikt halletje van de kerk in te richten als winkel.
Zij leende ook geld voor de inrichting en de eerste aankopen. Zo begon in mei 1994 de verkoop. In september werd de winkel officieel geopend door burgemeester Cannegieter met een groots feest.
Het was wat schipperen met de ruimte....
Met speciale acties werd de kraam geïnstalleerd en werd het kerkplein zo een buitenwinkel !
Geen etalage
De winkel had als grootste nadeel dat er geen etalage was, maar verder was de locatie ideaal, midden in het dorp met een prachtig plein ervoor. Van dat plein werd veel gebruik gemaakt door allerlei buitenverkopen te organiseren. Voor zover dat kon want de eerste 10 jaar werd aan alle kanten gerenoveerd en gerestaureerd. Zes jaar in totaal was de winkel bereikbaar door over planken te lopen.
Etalage van de (voormalige) Rabobank
Gelukkig stelde de Rabobank de etalage in hun buurpand beschikbaar en de verkopen schoten omhoog. Ook steeg het aantal medewerkers en zo kon het aantal verkoopuren uitgebreid worden. Toen de etalage wegviel doordat het pand afgebroken moest worden, daalde de omzet sterk.
Het is misschien goed om hier even verder in te gaan op de rol van de Diaconie. Dat is eigenlijk de sociale tak van de kerk met als taak daar te helpen waar geen helper is, maar zodra mensen of organisaties op eigen benen kunnen staan, die ook weer los te laten. Zo ook met de wereldwinkel. De diaconie had geholpen met onderdak en financiering.
In 2004 was de winkel financieel gezond en waren er voldoende mensen om de zaak draaiende te houden. Het werd tijd om zelfstandig verder te gaan. Op 31 december 2004 werd de Wereldwinkel een Stichting.
Diaconiehuisje vrij
Het grote probleem was nog steeds de huisvesting, zeker zonder etalage kon de winkel in de kerkhal niet maximaal draaien. Medio 2009 kwam een Diaconiehuisje vrij en dat werd aan de Stichting aangeboden. Een unieke kans! De winkel is ontworpen en uitgevoerd door eigen vrijwilligers. Er was daarbij veel aandacht voor de wensen van de vrijwilligers, een vriendelijke uitstraling en het milieu.
Een feestelijke opening van het nieuwe onderkomen
Een "kleine greep "uit 30 jaar Acties rond Wereldhandel
aan de hand van krantenartikelen