Kaross Borduurwerk

Geplaatst door: Eveline Bal 14 oktober, 2014

tafelloper neushoorn wandkleed

Wandkleden, kussens en placemats uit Zuid Afrika

Bijna 25 jaar geleden trouwde de kunstenares Irma van Royen  uit Kaapstad.  Haar man was (en is) citrusboer in de verre Limpopo provincie, het vroegere Noord Transvaal, niet ver van de grens met Zimbabwe. Een afgelegen gebied, het armste deel van Zuid Afrika. Citrus is de belangrijkste bron van inkomsten. Het fruit wordt geplukt door rondtrekkende arbeiders. Ze behoren tot de Shangaan-stam. Na de citruspluk vertrekken ze met de hele familie in noordelijke richting en volgen zo de rijpe sinaasappels. Na een half jaar zijn ze weer terug. En zo zijn de families steeds aan het trekken. De kinderen gaan niet naar school.

Irma zag de vrouwen heel mooi borduurwerk maken. Ze vatte het plan op om hier iets mee te doen. Zo begon ze met het laten ontwerpen van patronen en het maken van wandkleden, allemaal met Shangaan motieven. Voor de kinderen werd een school gebouwd. Na korte tijd gingen de mannen alleen naar het noorden en bleven vrouwen en kinderen achter. Vooral het onderwijs voor de kinderen was heel belangrijk. In de loop van de jaren is het project uitgegroeid tot 1100 werknemers nu. Het ontwerpen wordt nu door designers gedaan, maar nog steeds met de traditionele figuren als basis. De vrouwen kunnen thuis borduren of gezamenlijk in de werkplaats. Ondertussen gaan de kinderen naar school. Het grote succes van Kaross ( In 25 jaar van 5 medewerkers naar 1100) is te danken aan de strenge controle op kwaliteit. Zo wordt een duur borduurgaren geïmporteerd (DMC) omdat daardoor de kleur stabiel blijft. Maar ook voor de werkers is veel aandacht. Hun arbeid wordt goed betaald.  Een nieuw project is de verbetering van het onderwijs. Betere leerkrachten worden aangetrokken en de opleiding voor veelbelovende leerkrachten wordt betaald.

Gaat u misschien op reis naar Zuid Afrika en reist u op eigen gelegenheid, dan is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de citrusboerderij in Letsitele. U ziet dan hoe prachtige kleurige kunstwerken ontstaan en dat alles onder de bedwelmende geur van de oranjebloesem. Een ervaring! Kijk voor meer informatie ook op de website: www.kaross.co.za

Is een bezoek aan Zuid Afrika een stap te ver?  Dan kunt u ook in ons eigen Voorschoten genieten van dit prachtige borduurwerk. Vanaf nu hangen enkele exemplaren in Wereldwinkel Voorschoten en ze zijn nog te koop ook! Prijzen variëren tussen de € 25,00 en € 75,00.

kussensloop neushoon